Uzun Yaşam Genleri
Uluslararası bir araştırma grubu, üç ayrı organizma üzerinde çalışmalar yaparak bu organizmaların ortalama ömürlerini uzatan bazı genler bulmayı başardı.
Uluslararası bir araştırma grubu, üç ayrı organizma üzerinde çalışmalar yaparak bu organizmaların ortalama ömürlerini uzatan bazı genler bulmayı başardı. Bu genlerin insanlarda da bulunduğu ve muhtemelen insan ömrü üzerinde benzer etkilere sahip olduğu belirtiliyor. Dr. Johannes Mansfeld ve arkadaşlarının yaptığı araştırmanın sonuçları Nature Communications’ta yayımlandı.
Araştırmacılar yuvarlak solucanlarda, zebra balıklarında ve farelerde görülen yaklaşık 40.000 genin etkinliklerinde yaşlanma sırasında meydana gelen değişiklikleri incelemiş. İstatistiksel modeller kullanılarak yapılan çalışmalarda, her üç organizmada da ortak olan 30 genin yaşlanma sürecini etkilediği belirlenmiş. Bu 30 genin etkinlikleri ayrı ayrı engellenerek ortalama ömür üzerindeki etkileri araştırılmış ve 10’unun olumsuz etkileri olduğu anlaşılmış Bu genlerin etkinlikleri azaltıldığında organizmaların ortalama ömrünün en az %5 oranında arttığı görülmüş.
Özellikle bcat-1 adı verilen genin organizmaların ömrü üzerinde önemli etkisi olduğu bulunmuş. Yuvarlak solucanlar ile yapılan deneyler, bu gen engellendiği zaman solucanların ömrünün %25 oranında uzadığını gösteriyor.
Araştırmacılar bcat-1 geninin işlevlerini de incelemiş. Bu gen, çeşitli amino asitleri parçalayan aynı adlı bir enzimi kodluyor. Bcat-1 geni engellendiği zaman, dokularda biriken amino asitler çeşitli moleküler sinyal mekanizmalarını tetikleyerek yuvarlak solucanların ömrünün uzamasına sebep oluyor.
Çalışmalar sırasında belirlenen genler aynı zamanda insanlarda da bulunduğu için benzer etkilerin insanlarda da gözlemlenebileceği düşünülüyor. Gelecekte bu konu üzerine çalışmalar yapılması planlanıyor.