Yapay Depremler ve Sebepleri
İnsan etkinliklerinin yapay depremler ortaya çıkarabildiği biliniyor. Durham ve Newcastle üniversitelerinde çalışan bir grup araştırmacı 2016’da yapay depremlerle ilgili bir veri tabanı oluşturmaya başladı.
İnsan etkinliklerinin yapay depremler ortaya çıkarabildiği biliniyor. Yapay depremlerin sebepleri arasında madencilik faaliyetleri ve yeraltına bırakılan yüksek miktarda atık sular var. Ayrıca hidrolik kırma yöntemlerinin kullanıldığı petrol ve kaya gazı çıkarma faaliyetlerinin de bu listeye eklenmesi gerekiyor.
Durham ve Newcastle üniversitelerinde çalışan bir grup araştırmacı 2016’da yapay depremlerle ilgili bir veri tabanı oluşturmaya başladı. Bilimsel makalelerin, akademik sunumların, gazete yazılarının ve konuyla ilgili raporların taranarak oluşturulduğu veri tabanı günümüzden 150 yıl öncesine kadar gidiyor. Bilimsel verilerin insan kaynaklı olduğuna işaret ettiği depremlerin çoğunluğunun büyüklüğü 3 ile 4 arasında. Ancak bu durumun istisnaları da var. 2009 yılında Çin’de meydana gelen ve insan faaliyetlerinden kaynaklandığı düşünülen bir depremin büyüklüğü 7,9’du. Ancak araştırmacılar bu ve benzeri büyüklükteki depremlerde açığa çıkan stresin büyük kısmının doğal tektonik kökenli olduğunu, insan etkinliklerininse bardağı taşıran son damla olduğunu söylüyor.
Tüm insan etkinliklerinin bir şekilde (örneğin bir bölgedeki kütle dağılımını değiştirerek) yerkabuğundaki kuvvetleri etkilediği, dolayısıyla bazı durumlarda yapay depremlerin meydana gelmesinin şaşırtıcı olmadığı belirtiliyor. Gelecekte yerkabuğunu etkileyen insan faaliyetlerinin ve yapay depremlerin artacağı düşünülüyor.
Yapay depremlerle ilgili veri tabanına http://www.inducedearthquakes.org adresinden ulaşılabiliyor.