Türkiye’nin Amannisa Kelebekleri
Fırça ayaklılar ailesinde yer alan amannisa kelebekleriyle tanışın!

Amannisa kelebeği Türkiye’deki tüm bölgelerde, en çok da Karadeniz Bölgesi’nde görülürler. 0-2200 metre arasındaki yüksekliklerde uçarlar. Ormanlarda, yol kenarlarındaki ağaçlarda ve çayırlıklarda yaşarlar.

Kanatlarının üst kısmında çoğunlukla koyu kahverengi ve turuncu-kahverengi renkte benekler vardır. Bu benekler koyu kahverengi çizgilerle ayrılır. Kanatlarının ucundan çizgi şeklinde koyu kahverengi bir şerit geçer. Kanatlarının en uç kısmında ise beyaz benekler bulunur. Kanat açıklıkları 4-5 cm arasındadır. Genellikle haziran ve temmuz aylarında görülürler. Böğürtlen çiçeklerinin yanı sıra yavşan ve sinir otu çiçeklerinin nektarları ile beslenirler.

Melike Amannisa kelebekleri Türkiye’de sadece Trakya Bölgesi’nde, Kırklareli ve Edirne’de görülürler. Çayırlar, alçak dağ yamaçları, kireçli taşlık ve kayalık alanlarda yaşarlar. Sıklıkla amannisa ile aynı ortamlarda uçarlar.

Amannisaya göre daha küçüktürler. Kanatlarının üstündeki benekleri ayıran çizgiler daha koyu ve daha geniştir. Kanatlarının altını çevreleyen siyah şeridin üstündeki lekeler kahverengimsi turuncu renktedir. Genellikle mayıs ve ağustos aylarında görülürler. Kanat açıklıkları 3-4 cm arasındadır.

Posoflu amannisa olarak da bilinen Kafkasyalı amannisa kelebeği, Türkiye’de Ardahan ve Artvin’de görülür. 1700-2400 metre arasındaki yüksekliklerde uçarlar. Çiçekli otlaklar ve çimenli açıklıklarda yaşarlar. Kanatlarının altı amannisaya benzerken kanatlarının üstü funda iparhanına benzer. Bu yüzden ayırt edilirken hem kanatlarının altına hem de üstüne bakılır. Genellikle temmuz ve ağustos aylarında görülürler. Kanat açıklıkları 3-6 cm arasında değişir.

Türkiye’de genellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nin kuzeyinde yaşarlar. Kırklareli ve Amasya’da da görülebilirler. 1300-2500 metre arasındaki yüksekliklerde uçarlar. Çam ağaçlarından oluşan ormanlık araziler ve yüksek dağlık alanlardaki çayırlıklarda yaşarlar. Bu tür amannisa ile hayli benzerlik gösterir. Fakat daha küçüktürler ve kanatlarının üstü daha soluk renktedir. Hızlı uçarlar. Kanat açıklıkları 3-3,5 cm arasında değişir. Genellikle haziran, temmuz ve ağustos aylarında görülürler.
Kaynaklar: