Türkiye’nin Hint Oklu Kirpisi
Oklaşmış tüyleriyle kirpilere benzeyen ama kemiriciler takımında yer alan Hint oklu kirpisi ile tanışın!
Hint Oklu Kirpisi Dünya'da Nerede Yaşar? Hint Oklu Kirpisi Türkiye'de Nerede Yaşar?
Afrika ve Akdeniz ülkelerinin yanı sıra Hindistan ve Nepal’de yaşayan Hint oklu kirpisi Türkiye’de en çok Hatay, Kahramanmaraş, Adana, Adıyaman, Mersin, Antalya, Muğla, Aydın ve İzmir’de görülür.
Hint Oklu Kirpisinin Özellikleri Nedir?
Hint oklu kirpisinin boyu 70-90 cm, kuyruğu 8-10 cm, ağırlığı 11-18 kg arasında değişir. Başları gövdelerinden daha büyük olup boyunları kalındır. Kulakları çok küçüktür.
Hint Oklu Kirpisi Ne ile Beslenir?
Ağızlarının ön tarafında diğer kemiriciler gibi iki kesici diş bulunur. Bu dişleri sayesinde sert cisimleri kemirebilirler. Yaprak, çiçek, yumuşak meyve ve küçük dallarla beslenirler. Geceleri aktiftirler.
Hint Oklu Kirpisi Kış Uykusuna Yatar mı? Hint Oklu Kirpisi Nerede Yaşar?
Diğer kemiriciler gibi yuvalarını toprağın altına yaparlar. Toprağı kazarak 2-3 m uzunluğunda ve 30-40 cm çapında bir tünel açarlar. Tünelin sonunda dinlenme ve üreme için kullandıkları ayrı bir boşluk bulunur. Beslenmedikleri zamanlarda yuvalarında dinlenirler. Kış uykusuna yatmazlar. Orman, çayırlık ve çöl gibi farklı ortamlarda yaşayabilirler.
Hint Oklu Kirpisi Kirpilerini Fırlatır mı?
Tehlike anında genellikle kaçmaya çalışsalar da çok zor durumda kaldıklarında oklarını kullanırlar. Normalde yatık duran oklarını kendilerini savunurken dikleştirirler. Bazen de oklarını birbirlerine çarptırarak karşılarındakini ürkütmek amacıyla sesler çıkarırlar. Saldırıya uğrarlarsa sırtlarının oklu kısımlarını saldırının geldiği tarafa doğru çevirebilirler. Fakat oklarını hiçbir zaman fırlatmazlar.
Kaynaklar:
- Gözcelioğlu, B., “Doğa - Yok Olma Yolundaki Oklu Kirpiyle Karşılaşma”, Bilim ve Teknik, Sayı 494, s. 78, 2009.
- https://animaldiversity.org/accounts/Hystrix_indica/
- http://www.tramem.org/memeliler/?fsx=2fsdl17@d&tur=Oklukirpi
- https://www.iucnredlist.org/species/10751/115099509