Türkiye’nin Vahşi Kedisi: Karakulak
Türkiye'nin vahşi kedisi karakulak ile tanışın!
Belki sizi şaşırtabilir ama Türkiye’de bir zamanlar çita, aslan, Hazar kaplanı, pars gibi büyük kediler yaşıyordu. Bunlardan çita en son 13. yüzyılda, aslan 19. yüzyılın başlarında, pars ve Hazar kaplanı ise 1970’li yıllarda ülkemizde görülmüş. Günümüzdeyse kedi ailesinden vaşaklar, yaban kedileri, saz kedisi ve karakulak gibi türler, soyları tehdit altında olsa da, hâlen Türkiye’de yaşıyor.
Karakulakları Nasıl Tanıyabiliriz? Karakulakların Özellikleri Neler?
Karakulakların sırt kısımları kırmızımsı kahverengi; boyun, karın ve bacaklarının iç kısmıysa beyaz renktedir. Ağızlarının kenarlarında geniş siyah bir benek bulunur. Gözlerinden burunlarına kadar siyah bir çizgi uzanır. Gözlerinin çevresi beyaz renktedir. Kulakları vaşaklarınkine benzer şekilde yukarı doğru uzayan yapıdadır. Kulaklarının ucunda siyah püsküle benzeyen tüyler bulunur. Bacakları hayli uzundur.
Özellikle arka bacakları ön bacaklarına göre daha uzun ve kaslıdır. Karakulakların kuyrukları kısadır. Gözleriyse altın, bakır, yeşil ya da gri renkte olabilir. Vaşaklardan ayrılan en önemli özellikleri, ayaklarının daha ince, gövdelerininse daha uzun ve silindirik olmasıdır.
Karakulaklar Nerelerde Yaşar? Karakulakların Yaşam Ortamı Nasıl?
Karakulaklar genellikle kayalık alanlar, yamaçlar, bozkır ve çalılıkların olduğu sıcak ve kurak iklime sahip yerlerde yaşar. Yabani kedilere göre daha sıcak koşullara dayanabilirler. Fakat nadir olarak çöllerde ve tropik iklim koşullarında bulunurlar.
Karakulak Ne ile Beslenir?
Geceleri aktif olan karakulaklar kemiriciler, tavşanlar ve kuşlar ile beslenirler. Kendilerinden 2-3 kat büyük olan hayvanlara saldırabilirler. Özellikle kuş avlarken yükseğe sıçramalarıyla bilinirler. Afrika’da yaşayan türlerinin böcekten antiloba kadar her türlü hayvanı avladığı biliniyor.
Karakulaklar step vaşağı ya da çöl vaşağı olarak da bilinir. Bulundukları alanı terk etmez ve savunurlar.
Karakulak Dünya'da Nerede Yaşar? Karakulak Türkiye'de Nerede Yaşar?
Dünyada Afrika, Orta Asya ve Güneybatı Asya çevresinde yaşar. Türkiye’de ise Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Trakya dışında her bölgede görülebilirler. Ancak son zamanlarda yalnızca Toroslar’da görüldüklerine dair kayıtlar var.
Kaynaklar:
- Gözcelioğlu, B., “Türkiye Doğası Karakulak”, Bilim ve Teknik, Sayı 514, s. 94, 2010.
- https://animaldiversity.org/accounts/Caracal_caracal/