Bolu-Aladağlar’da Yeni Bir Bitki Türü Keşfedildi
Sakarya Üniversitesi ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinden iki araştırmacı sadece Bolu’nun Aladağlar bölgesinde yetişen yeni bir bitki türü keşfetti.
Fotoğraf: Doç. Dr. Mehmet Sağıroğlu
Türkiye; coğrafi konumu, jeolojik yapısı ve farklı ekolojik özellikleri ile dünyadaki zengin biyoçeşitliliğe sahip ülkelerden biri. Türkiye’de yaklaşık 12.000 bitki türü yetişir. Bunlardan 4.000’den fazlası sadece Türkiye sınırları içerisinde yetişen endemik bitkiler arasında yer alır. Sadece belirli bir bölgeye özgü bitkilere “endemik bitkiler” adı verilir.
Türkiye’deki zengin bitki çeşitliliğine sahip bölgelerden biri de Bolu-Aladağlar’dır. Yakın zamanlarda Sakarya Üniversitesi ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinden iki araştırmacı sadece Bolu-Aladağlar’da yetişen yeni bir bitki türü keşfetti. Araştırmacılar bitkiye “Aladağ kılıçotu” adını verdi.
Fotoğraf: Doç. Dr. Mehmet Sağıroğlu
Yapılan araştırmalar sonucu bitkinin süsengiller ailesinde bulunan kılıçotu cinsine ait bir bitki türü olduğu anlaşıldı. Süsengiller; genellikle uzun gövdeye, dar ve uzun yapraklara sahip olan, çok yıllık (yaşamlarını birkaç yıl sürdürebilen) bitkilerdir. Dünya genelinde birçok yerde yetişen bu bitkilerin 80’e yakın farklı cinsi vardır. Türkiye’de görülen cinslerinden biri de kılıçotudur. Kılıçotu cinsinin ise Türkiye’de yetişen 13 farklı türü bulunuyor.
Fotoğraf: Doç. Dr. Mehmet Sağıroğlu
Bilim insanları tarafından yapılan çalışmalar, Aladağ kılıçotunun diğer kılıçotu türlerine göre renklerinde ve tohum yapılarında farklılıklar olduğunu gösteriyor. Aladağ kılıçotunun çiçeklerinin morumsu, tohumlarının açık kahverengi ve yapraklarının soluk gri ya da mavimsi gri renkte olması bu türü diğerlerinden ayırıyor. Aynı zamanda bu bitkinin tohumlarının kanatlı ve eliptik şekilde olması da farklardan bir diğeri.
Fotoğraf: Doç. Dr. Mehmet Sağıroğlu