Çekiç Başlı Köpek Balıkları Vücut Sıcaklıklarını Korumak İçin Nefeslerini Tutuyor
Yapılan çalışmalar, çekiç başlı köpek balıklarının avlanmak amacıyla derin ve soğuk sulara daldıklarında vücut sıcaklıklarını koruyabilmek için nefeslerini tuttuğunu gösteriyor.
Extreme-Photographer / iStock
Çekiç başlı köpek balığı
Farklı kafa yapıları ile dikkat çeken çekiç başlı köpek balıkları soğukkanlı hayvanlardır. Bu canlılar bulundukları çevrenin sıcaklığına hemen uyum sağlar. Ancak avlanmak amacıyla soğuk ve derin sulara daldıklarında düşen vücut sıcaklıkları avlanmalarını engeller. Verimli bir şekilde avlanabilmeleri içinse vücut sıcaklıklarını korumaları gerekir.
Hawaii Deniz Biyolojisi Enstitüsünden bir grup araştırmacı, çekiç başlı köpek balıklarının okyanusun derin ve soğuk bölgelerine daldıklarında vücut sıcaklıklarını korumak için nefeslerini yaklaşık olarak 17 dakika boyunca tuttuğunu keşfetti.
Çekiç başlı köpek balıklarından farklı olarak büyük beyaz köpek balığı ve kılıç balığı gibi balık türleri vücut sıcaklıklarını korumalarını sağlayan özel kaslara ve damarlara sahiptir. Altı tane çekiç başlı köpek balığının yaptığı 106 dalışı analiz eden araştırmacılar, bu balıkların vücut sıcaklıklarını koruyabilmek için solungaçlarını kapatarak nefeslerini tuttuğunu belirledi. Bu sayede su altında nefes almak için kullandıkları solungaçlardan soğuk su geçemiyor ve vücut sıcaklıkları düşmüyor.
Çekiç başlı köpek balıklarının bu davranışının nadir karşılaşılan bir durum olduğunu söyleyen bilim insanları, bu konudaki bulguların yeni araştırmalarda yol gösterici olacağına inanıyor.
Araştırma ile ilgili detaylı bilgiyi Science’ta yayımlanan makalede bulabilirsiniz. Ayrıca çekiç başlı köpek balıklarının başka bir ilginç özelliği olan manyetik alan yardımıyla yön bulma yetenekleriyle ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.