ChatGPT’yi Kullanırken Dikkatli Olmanız Gereken 3 Risk
Bir önceki yazımızda ChatGPT’yi daha verimli kullanmanızı sağlayacak istemleri oluşturmanıza yardımcı olacak önerilerde bulunmuştuk. Şimdi ise ChatGPT’yi kullanırken dikkat etmeniz gereken bazı önemli konuları ele alıyoruz.
Boris SV / Getty Images
Kişisel Bilgilerinizi Paylaşmayın!
Aleksandr Zubkov / Getty Images
Tıpkı sosyal medyada olduğu gibi ChatGPT ve benzeri yapay zekâ araçlarında da kişisel bilgilerinizi kesinlikle paylaşmayın.
Henüz bu teknolojinin neler yapabileceğini, ChatGPT’ye yazdığınız bilgilerin nerede, ne kadar süreyle tutulacağını bilmiyoruz. Dolayısıyla kimler tarafından kötüye kullanılabileceği hakkında net öngörülerde bulunamıyoruz. Bu nedenle isminizi, adresinizi, telefon numaranızı, kimlik bilgilerinizi ve yakınlarınızın kişisel bilgilerini ChatGPT’ye yazmayın. Zaten bu bilgileri vermenizi gerektiren bir durum da yok.
Önce özet bilgiyi verip sonra konuyu detaylarını anlatmak daha uygun olabilir düşüncesi ile bu bölümün sonundaki cümleyi baş kısma almayı öneriyoruz.
ChatGPT’nin Yanlış Bilgi Verebileceğini Unutmayın!
Alashi / Getty Images
ChatGPT internetteki verilerle eğitiliyor. Bu verilerin içinde sahte haberler, yanlış ve uydurma bilgiler de var. Dolayısıyla ChatGPT’nin cevaplarının içinde de yanlış ve uydurma bilgiler olabilir.
Ayrıca bazı durumlarda ChatGPT tamamen uydurma bilgiler ya da tuhaf cevaplar da verebiliyor. Bunlara “halüsinasyon” deniyor. Dolayısıyla ChatGPT’den edindiğiniz bilgilere %100 güvenmemelisiniz. Bu bilgileri diğer güvenilir kaynaklardan mutlaka teyit etmelisiniz. Örneğin şüpheye düştüğünüz bir bilgi varsa bunu hemen arama motorlarında aratarak güvenli bir kaynaktan doğrulamalısınız.
Kopya Çekmeyin!
SolStock/ Getty Images
ChatGPT ile yapabileceğiniz en kötü şey, ödevlerinizi ona yaptırmaktır. Bu iki açıdan çok sakıncalı: Birincisi böyle yaparak belki öğretmeninizi kandırabilirsiniz. Ancak bu süreçte öğrenmeniz gerekenleri öğrenemediğiniz için, bu, sınavlarda hiçbir işinize yaramayacak. Belki birkaç ödevi yapmaktan kurtulacaksınız ama bu durum eğitim hayatınızı kötü etkileyecek. İkincisi, ChatGPT size ortalama bir cevap verebilir ve bu cevabın içinde doğru olmayan bilgiler de bulunabilir. Diğer arkadaşlarınız da aynı yönteme başvurduğunda öğretmenleriniz bunun bir kopya içerik olduğunu kolaylıkla anlar. Kopya çekmek yerine ödevinizi ChatGPT’yi kullanarak kısa bir sürede öğrenerek de yapabilirsiniz.
Unutmayın! Yapay zekâ araçlarını becerikli ve verimli bir şekilde kullanabilenler daha hızlı çalışacak, daha başarılı olacak ve belki de en önemlisi, kendilerine daha fazla zaman ayırabilecek.
Yazar Hakkında:
Özgür Kurtuluş
Dijital İletişim Uzmanı