Duvara Tutunabilen İnsansız Hava Araçları
Stanford Üniversitesi’nde yapılan çalışma insansız hava araçlarının veri toplarken ya da çekim yaparken sürekli uçma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor.

Yıllardır askeri amaçla kullanılan insansız hava araçları günümüzdeki teknolojik gelişmelere bağlı olarak daha düşük maliyetle üretilebiliyor ve bu sayede artık hemen hemen her yerde karşımıza çıkabiliyor. Bir yandan daha uzun süre havada kalabilen, daha yükseğe çıkabilen veya daha hızlı uçabilen araçlar geliştirilirken diğer yandan bu araçlara farklı özellikler de kazandırılıyor.
Stanford Üniversitesi’nde yapılan çalışma insansız hava araçlarının veri toplarken ya da çekim yaparken sürekli uçma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor. Çünkü bu insansız hava araçları düz zeminlere tutunabiliyor. Tutunmayı da üzerlerine yerleştirilen çok sayıda mikro büyüklükteki yapılar sayesinde gerçekleştiriyorlar. Bu çok ince yapılar yüzeydeki girintileri ve çıkıntıları kavrayabiliyor. Tutunmayı sağlayan yapılar üst taraflarında olduğu için araçlar yukarı doğru hareket ederek tavana kolaylıkla tutunabiliyor, dikey duvara tutunmak içinse kenarlarına yerleştirilen ve karbon lifinden hazırlanan kuyruk benzeri sert bir yapıdan yardım alıyorlar.
Hem tavana hem de duvara tutunabilen araçlar bu özellikleri sayesinde yağmurlu ve rüzgârlı havalarda korunaklı alanlarda beklemeye geçebiliyor. Pürüzlü yüzeylere kolaylıkla tutunabilen araçlar cilalı yüzeylerde henüz aynı başarıyı gösteremiyor. Bu nedenle geliştirmeye yönelik çalışmalar devam ediyor. Güç kaynaklarını daha kontrollü harcayan ve bu sayede normalden daha uzun süre görev yapabilen bu insansız hava araçlarının özellikle askeri görevlerde veya doğal alanlarda kullanılabileceği düşünülüyor.
Videonun tamamını buradan izleyebilirsiniz.