Gümüşhane’de 160 Milyon Yıllık Ağaç Fosilleri Bulundu
Gümüşhane’nin Edire Yaylası’nda Jura Dönemi’ne ait olduğu düşünülen ağaç fosilleri bulundu.
Fosiller, geçmişte yaşamış canlıların günümüze kadar korunmuş kalıntılarıdır. Fosiller incelenerek yerkürenin geçmiş jeolojik ve iklim koşulları hakkında bilgi edinilir.
Türkiye hem bitki hem de hayvan fosilleri bakımından hayli zengin bir ülke. Bilim insanları tarafından yakın zamanlarda gerçekleştirilen fosil keşifleri, Türkiye’nin zengin fosil kaynaklarını ortaya çıkarıyor. Bunlardan biri de Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve İstanbul-Cerrahpaşa Üniversitesinde çalışan bilim insanları tarafından Gümüşhane’de keşfedilen yaklaşık 1 metre çapındaki ağaç fosilleri.
Keşfedilen ağaç fosilleri Edire Yaylası’ndaki gölcüklerin etrafında bulundu.
Gümüşhane’nin Edire Yaylası’nda heyelan ile kayan kütlenin üzerinde oluşmuş gölcüklerin etrafında, bütün ve dağınık hâlde bulunan ağaç fosillerinin 160-170 milyon yıl önce dinozorların da yaşadığı Jura Dönemi’ne ait olduğu düşünülüyor.
Xenoxylon cinsine ait ağaç fosilinden alınan kesitin mikroskop altındaki görüntüsü
Keşfedilen fosiller arasında günümüzde Güney Yarım Küre’de varlığını sürdüren ve kozalaklı ağaçlar olarak bilinen Araucaria cinsine ait bir tür de yer alıyor.
Arokarya olarak da adlandırılan Araucaria cinsi ağaçlar, en eski ağaç ailelerinden biri olan Arokaryagiller ailesinde yer alır.
Bilim insanlarına göre bu keşif, günümüzde çok sayıda endemik bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapan Gümüşhane’nin jeolojik geçmişinde farklı türlere ait ağaç fosillerinin de olabileceğini gösteriyor.