Hindistan ve Pakistan’daki Sıcaklık Dalgalarında İnsan Etkisi
Hindistan ve Pakistan’da yaz ayları sıcak geçer. Ancak 2015 yılında her iki ülkede de aşırı derecede yüksek sıcaklıklar görüldü.
Hindistan ve Pakistan’da yaz ayları sıcak geçer. Ancak 2015 yılında her iki ülkede de aşırı derecede yüksek sıcaklıklar görüldü. Mayıs-haziran aylarındaki aşırı sıcaklar Hindistan’da yaklaşık 2500 insanın, haziran-temmuz aylarındaki aşırı sıcaklarsa Pakistan’da yaklaşık 2000 insanın canını aldı. Uluslararası bir araştırma grubunun Amerikan Jeofizik Birliği’nin geçtiğimiz aralık ayındaki son toplantısında sunduğu sonuçlar, her iki ülkedeki aşırı sıcaklıkların insan etkinlikleriyle bağlantılı olduğunu gösteriyor.
Araştırmacılar ilk olarak hava gözlemi verilerini incelemiş ve her iki ülkedeki aşırı sıcaklıklarda insan etkinliklerinin önemli bir rolü olduğu kanısına varmışlar. Daha sonraysa bu düşüncelerinin doğru olup olmadığını bilgisayar benzetimleriyle test etmişler. Yapılan hesapları iki ayrı grupta değerlendirmek mümkün. Bir grupta gözlemsel verilerle ve bu verilerde küçük değişikliklerle yapılan hesaplar var. Başlangıç koşullarındaki ufak farklar, verilerdeki belirsizliklerin elde edilen sonuçlarda ne derecede etkili olduğunu anlamaya yardımcı oluyor. İkinci gruptaki hesaplarsa eğer insanlar atmosfere aşırı miktarda karbondioksit salıyor olmasaydı hava durumunun nasıl değişeceğiyle ilgili. Araştırmacılar, iki gruptaki benzetimlerin sonuçları karşılaştırıldığında Hindistan ve Pakistan’da 2015 yazında yaşanan aşırı sıcakların insan etkinliklerinden kaynaklandığının görüldüğünü söylüyor. Sonuçlarda dikkat çeken bir başka noktaysa iki ülkedeki aşırı sıcakların birbirinden bağımsız olması. Her ne kadar yakın coğrafyalarda ve yakın zamanlarda meydana gelmiş olsalar da bilgisayar benzetimlerine göre aşırı sıcakların biri diğerini tetiklemedi.
Araştırma ekibinin üyelerinden Dr. Michael Wehner, Hindistan ve Pakistan’daki aşırı sıcaklar üzerine yaptıkları çalışmaların bu olaylardaki insan etkisini açıkça ortaya koyduğunu ve Dünya ısınmaya devam ettikçe benzeri olaylarla daha sık karşılaşacağımızı söylüyor.