Nanometre Ölçeğinde Möbius Şeridi Üretildi
Bir grup Japon araştırmacı karbon atomlarından nanometre ölçeğinde Möbiüs şeridi üretti.
Karbon atomlarının oluşturduğu Möbius şeridinin yapısı
Karbon atomları kullanılarak nanometre (metrenin milyarda biri) ölçeğinde karmaşık yapılar üretilebiliyor. Nanoteknoloji alanındaki bilimsel çalışmalara konu olan bu malzemelerin örnekleri arasında nanotüpler ve Bucky küreleri ve nanokemerler sayılabilir. Karbon atomlarının oluşturduğu karmaşık yapıların listesine eklenen son madde ise Möbius şeridi oldu.
Bucky küresi. Karbon atomlarının nanometre ölçeğinde oluşturduğu karmaşık yapıların bir örneği. Bucky küresi 60 karbon atomundan oluşur.
Sıradan bir şeridin iki yüzü vardır. Möbius şeridinin temel özelliği ise tek yüzlü olmasıdır. Bir Möbius şeridi elde etmek için ince, uzun bir kâğıt parçasının bir ucunu 180 derece döndürdükten sonra iki ucunu birbirine yapıştırabilirsiniz. Başlangıçtaki kâğıt parçasının biri ön, diğeri arka olmak üzere iki yüzü vardır. Elde edilen Möbius şeridindeyse başlangıçtaki ön ve arka yüzler birbirine bağlanarak tek bir yüz oluşturur.
Bir grup Japon araştırmacı yakın zamanlarda karbon atomlarından nanometre ölçeğinde Möbius şeridi üretmeyi başardıklarını açıkladılar. On dört basamaklı bir sentez sürecinin ürünü olan şeridin yararlı olabileceği bir alan bugün için bilinmiyor. Ancak bu araştırma sayesinde nanometre ölçeğinde karmaşık yapılar üretime konusunda önemli bilgiler edinildiği belirtiliyor.
Detaylı bilgiye Dr. Yasutomo Segawa ve arkadaşlarının Nature Synthesis’te yayımladıkları makaleden ulaşabilirsiniz.