Deniz Tutması Neden Yaşanır?
Halk arasında “deniz tutması” olarak da bilinen hareket hastalığı niçin ortaya çıkar? Deniz tutması sırasında vücudumuzda neler olduğunu ve hareket hastalığı ile ilgili diğer ilginç ayrıntıları İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Bengisu Mirasoğlu, Antarktika yolunda Bilim Genç TV’ye anlattı.
Deniz yolculuğu ne kadar keyifli olsa da bu, maalesef yolculuğun her anı için geçerli olmayabiliyor. Denizlerde ve okyanuslarda rüzgâr hızının artması ve dalga boylarının büyümesi, gemilerin hareketini ve seyir koşullarını da etkiliyor. Vücudumuzun algıladığı hareket ile gerçekte yaşanan hareketin aynı olmaması sonucunda tıpta hareket hastalığı olarak adlandırılan semptomlar beliriyor. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Bengisu Mirasoğlu Antarktika’ya gemi yolculuğumuzda hareket hastalığının nedenlerini ve alınabilecek önlemleri anlattı.
Seferde yapılan çalışmaları yakından görmek için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) koordinasyonunda gerçekleştirildi.