Bir grup araştırmacı, parçaları hareket edebilen nanoelektronik cihaz geliştirdi.
Şekil Değiştirebilen Nanoelektronik Cihaz Üretildi
Periskopta Yansıyan Işınları Gözlemleyelim
Tasarla ve Yap köşesinin bu projesinde bir periskop yapıyoruz.
• 05/07/2021
Türkiye’nin İlk Yerli Grafen Üretim Tesisini Yakından Tanıyalım
Grafen, karbon atomlarının birbirlerine altıgen oluşturacak şekilde bağlandığı tek katmanlı bir malzemedir. Grafen, günümüzde yaygın şekilde kullanılan bakır, gümüş ya da silisyum gibi malzemelere göre daha üstün fiziksel özelliklere sahip. Bu yüzden kullanım alanı her geçen gün genişliyor.
2011 yılında faaliyetlerine başlayan Nanografi Nano Teknoloji şirketi de yeni nesil ürünler olarak bilinen karbon nanotüp, grafen, nanoink (nanomürekkep) ve diğer kompozit malzemelerin üretimi üzerine çalışıyor. 2020 yılında ise firma Ankara’da Türkiye’nin ilk grafen seri üretim tesisini kurdu.
Biz de Bilim Genç olarak Nanografi Nano Teknoloji firması ile 2020 yılında kurulan Türkiye’nin ilk grafen seri üretim tesisiyle hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik.
Kendi Enerjisini Üretebilen Metamalzeme Geliştirildi
Bir grup bilim insanı hem kendi kendisinin sensörü gibi davranan hem de kendi enerjisini üretebilen bir metamalzeme geliştirdi.
Kumaşları Su Geçirmez Hale Getiren Kaplama Malzemesi
Günümüzde kullanılan su geçirmez kumaşların hem çevreye hem de sağlığa zararlı olmaları önemli bir sorun. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar bu soruna çözüm olabilecek yeni bir kaplama malzemesi geliştirdi.
Sıcaklık Farkından Elektrik Üreten, Zehirli Olmayan Malzeme Geliştirildi
Utah Üniversitesi mühendislerinin keşfettiği yeni bir malzemeden yapılan yüzükle vücut ısısı kullanılarak elektrikli küçük bir tavayı çalıştırmaya yetecek kadar elektrik üretilebilecek ve hatta birkaç saat içinde cep telefonununuz şarj edilebilecek.
Freiburg’daki Fraunhofer Malzeme Mekaniği Enstitüsü’nde çalışan bir grup araştırmacı camları şekillendirmek için lazerlerin kullanıldığı yeni bir yöntem geliştirdi.
Yazın çok sıcak havalarda doğal olarak daha ince, vücudu daha serin tutan kıyafetler tercih edilir. Ancak günümüzdeki giyeceklerin istisnasız tamamı...
Kendi Kendine Şekil Değiştirebilen Malzemeler Artık Mikro Ölçekte
Bilim insanları üç boyutlu baskı yöntemini kullanarak kendiliğinden şekil değiştirebilen mikro ölçekte malzemeler üretti.
Şekil Hafızalı Yeni Polimerler
Rochester Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada kendi ağırlığının yaklaşık 1000 katını taşıyabilen sıcaklığa duyarlı yeni polimerler sentezlendi.
En Çok Okunan Makaleler