Bu ay sizler için origami ile bir akrobasi uçağı katladık.
• 28/02/2022
Origami ile Akrobasi Uçağı Yapalım
Kâğıt katlayarak yapılan en yaygın şekillerden biri uçak olsa da farklı katlamalar sayesinde hem görünüş hem de uçuş stili bakımından çeşitlilik gösteren uçaklar elde etmek mümkün.
Kâğıt katlayarak yapılan bazı şekillere, Dünya’nın farklı yerlerinde rastlanabiliyor. Kâğıt uçak da bunlardan biri! Geçtiğimiz ay origami ile klasik bir uçak modeli yapmıştık. Bu ay ise sizler için bir jet uçak katladık.
• 27/01/2022
Kâğıt katlayarak yapılan bazı şekillere, Dünya’nın farklı yerlerinde rastlanabiliyor. Kâğıt uçak da bunlardan biri! Geçtiğimiz ay origami ile klasik bir uçak modeli yapmıştık. Bu ay ise sizler için bir jet uçak katladık.
Modüler Origami: 12 Sonobe Birimi ile Yıldız Oktahedron Yapalım
Bu etkinliğimizde 12 Sonobe birimini birleştirerek 24 yüzlü bir geometrik cisim oluşturacağız
• 26/11/2021
Modüler Origami: 12 Sonobe Birimi ile Yıldız Oktahedron Yapalım
Geleneksel origami ile genelde tek bir kâğıttan yola çıkılarak hedeflenen şekle ulaşılır. Ancak modüler origami olarak bilinen yöntemde aynı şekilde birden fazla adet kâğıdın katlanması ve bir araya getirilmesiyle daha karmaşık yapılar oluşturulur. Modüler origami birimlerini, yapı bloklarının kâğıt versiyonları gibi düşünebiliriz.
Bu etkinliğimizde 12 Sonobe birimini birleştirerek 24 yüzlü bir geometrik cisim oluşturacağız. Bu geometrik cisim aynı zamanda “yıldız oktahedron” olarak da bilinir ve temelde bir platonik cisim olan oktahedrondan yani düzgün sekiz yüzlüden oluşur.
• 30/09/2021
Modüler Origami Örneği: Sonobe Birimi ile Küp Yapalım
Geleneksel origamide genellikle tek bir kâğıttan yola çıkılarak hedeflenen şekle ulaşılmaya çalışılır. Ancak modüler origami olarak da bilinen origami yönteminde aynı şekilden birden fazla adet katlanarak bunlar bir araya getirilir ve daha karmaşık yapılar oluşturulur. Modüler origami birimlerini yapı bloklarının kâğıt versiyonları gibi düşünebilirsiniz. Bu modüler origami etkinliğimizde altı Sonobe birimi kullanarak Sonobe küpü oluşturuyoruz.
Modüler Origami Örneği: Sonobe Birimi ile Küp Yapalım
Bu modüler origami etkinliğimizde altı Sonobe birimi kullanarak Sonobe küpü oluşturuyoruz.
Origami ile Sonobe Birimi Yapalım
Geleneksel origamide genellikle tek bir kâğıttan yola çıkılarak hedeflenen şekle ulaşılmaya çalışılır. Ancak modüler origami olarak da bilinen origami yönteminde aynı şekilden birden fazla adet katlanarak bunlar bir araya getirilir ve daha karmaşık yapılar oluşturulur.
• 13/01/2021
Origami ile Pratik Kap Yapalım
Ufak tefek malzemeler, kalemtıraş atığı gibi çöpler ya da kuru yemişler koymak için ufak bir kap aradığınız oldu mu? Yanınızda kare bir kâğıt varsa onu hızlıca katlayıp pratik bir çözüme dönüştürebilirsiniz. Bu etkinliğimizde origami kâğıdını, bir yüzeyi eksik bir dikdörtgenler prizması hâline getireceğiz.
Aynı ölçüde başka bir kâğıdınız daha varsa kutunuz için aynı katlama yöntemi ile bir kapak da yapabilirsiniz. Ama bunun için bir aşamayı biraz değiştirmeniz gerekecek.
Kâğıdınızda ilk katlama izlerini oluşturduktan sonra tüm köşeleri orta noktada buluşturmak yerine köşeleri birbirlerine biraz mesafeli duracak şekilde katlarsanız, videoda gösterilenden biraz daha büyük bir kap elde edebilir ve bu kabı ilk katladığınız şeklin kapağı olarak kullanabilirsiniz.
Aslında bu şekil, Japonların pirinç için kullandıkları geleneksel ölçü birimi olan ahşap “masu” kapları düşünülerek oluşturulmuş. Bizim kültürümüzde de temelini ölçüldüğü kabın adından alan ölçek, kile, gödük, çerik, batman ve şinik gibi özellikle tahıllar için kullanılan geleneksel birimler bulunuyor.
En Çok Okunan Makaleler