Matematikçilerin Nobel’i olarak bilinen Abel Ödülü bu yıl olasılık teorisi ve stokastik süreçler alanında çalışmalar yapan Michel Talagrand’a verildi.
Yazı-Tura Atışlarında Yazı veya Tura Gelme Olasılığı Gerçekten %50 mi?
İki seçenek arasında tarafsız bir seçim yapılacağı zaman havaya atılan madenî paranın adil bir sonuç vermediği ortaya çıktı.
Sıfır Faktöriyel Neden Bire Eşittir?
Lise yıllarında tanıştığımız faktöriyel kavramını hepimiz hatırlarız. Sayının sağına ünlem konularak gösterilen faktöriyel işareti, permütasyon ve kombinasyon konularının temelidir. Peki bu konuda öğrendiğimiz sıfır faktöriyel ifadesi neden bire eşittir?
8x8’lik bir satranç tahtasına 8 adet veziri birbirlerine saldıramayacakları şekilde yerleştirebilir misiniz?
Monty Hall Problemi: Seçiminizden Emin misiniz?
İsmini ABD televizyonlarında 1963-1976 yılları arasında yayınlanan Let’s Make a Deal (Bir Anlaşma Yapalım) isimli yarışma programının sunucusundan alan Monty Hall problemi aslında basit bir olasılık sorusuydu. Birçok insanın kafasını karıştıran bu problemi gelin birlikte inceleyelim.
• 25/05/2021
Rastgele seçilen 366 kişi ile bir grup oluşturulduğunda en az iki kişinin aynı günde doğmuş olması kesin bir olasılıktır. Yani bu olayın gerçekleşme ihtimali %100’dür. Çünkü bu 366 kişilik gruptaki 365 kişi, bir yıldaki 365 farklı günde doğmuş olsa bile bu kişilerden biri ile gruptaki son kişi olan 366. kişinin doğum günü mutlaka aynı olacaktır.
Bir gruptaki kişilerden en az ikisinin aynı günde doğmuş olma ihtimalinin %100 olması için bu grupta en az 366 kişi bulunması gerektiğini biliyoruz. Peki, bu olayın %50 ihtimal ile gerçekleşmesi için grupta en az kişi olmalıdır?
Gelin bu doğum günü probleminin çözümünü birlikte bulmaya çalışalım.
Bir gruptaki kişilerden en az ikisinin aynı günde doğmuş olma ihtimalinin %50 olması için bu grupta en az kaç kişi bulunmalıdır? Bir olasılık problemi olan bu soru doğum günü problemi ya da doğum günü paradoksu olarak biliniyor.
Düşündüren Matematik: Olasılık Nedir, Teknoloji Bize Olasılığı Açıklar mı?
Bilim alanlarında belirsizliğin olduğu yerde matematik, matematikte de “olasılık” çıkar karşımıza.
• 24/04/2015
Bir Şifreyi Bilgisayara Bütün İhtimalleri Deneterek Kırmak Mümkün mü?
Sadece rakamlardan oluşan 20 basamaklı bir şifreyi bir bilgisayara bütün ihtimalleri deneterek kırmak mümkün mü?
Çankaya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Emre Sermutlu soyut matematiksel kavramları günlük hayattan örneklerle anlatıyor.
İnsanlarda Doğuştan Gelen Bir Olasılık Anlayışı Var
İnsanların pek çoğu olasılık hesapları yapmakta zorlansa da yapılan son çalışmalar, insanların doğuştan gelen bir olasılık kavrayışına sahip olduğunu gösteriyor.
En Çok Okunan Makaleler